Sartù di riso Napoletano

Sartù di riso Napoletano

Ingrediënten :

Voor een bakvorm van  24 cm

Voor de rijst en de farce:

  • 500 gr Rijst (risottorijst : carnaroli)
  • 3 Eieren
  • 100 gr Diepvrieserwtjes
  • 150 gr  Mozzarella of provola affumicata 
  • 1 El. Boter
  • 2 – 3 El. Paneermeel
  • 150 gr. Parmigiano reggiano

Voor de  ragù alla Napoletana

  • 1 Grote ajuin
  • 2 Teentjes look
  • 3 El. Zi'Anna's olijfolie
  • 250 gr Varkens/rundsgehakt of Napolitaanse ontvliesde worst
  • 1 Fles Zi'Anna's passata di pomodoro
  • 1/2 Glas droge witte wijn
  • zout

Voor de balletjes:

  • 200 gr Varkens/rundsgehakt
  • 3 El.  Parmigiano reggiano
  • 30 gr Paneermeel
  • 1 Ei
  • Zout
  • Peper
  • 500 ml Zonnebloemolie

Bereiding :

Hoe Napolitaanse Sartù maken?

Maak eerst de ragù:

Snijd de ajuin fijn en stoof ze samen met de gesnipperde look aan in Zi'Anna's olijfolie.

Voeg de witte wijn toe, laat op hoog vuur al roerend 1 minuut verdampen en voeg als laatste, als de wijn verdampt is, gemengd gehakt toe.

Bak het gehakt in grove stukken en voeg Zi'Anna's passata toe.

Laat je ragù een uur heel langzaam pruttelen.(als het langer kan mag het langer)

Maak ondertussen de gehaktballetjes: doe alle ingrediënten in een kom en vorm kleine gehaktballetjes van 2 – 3 cm groot.

Bak gedurende 2 minuten in zonnebloemolie, tot ze mooi bruin zijn.

Kook de eieren hard, pel ze en snijd in grove stukken en bewaar voor later.

Stoof de doperwten  3 – 4 minuten  met een snufje zout.

Als de Ragù klaar is, haal de stukken gehakt uit de saus en leg opzij, voeg 1 groot glas water toe aan de saus.

Kook nu de rijst op een laag vuur gaar in de saus, voeg water toe als het te droog wordt, tot de rijst alle saus absorbeert.

Kruid af en voeg voldoende parmezaanse kaas toe.

Laat afkoelen.

Als de rijst is afgekoeld en alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, kan je de timbale beginnen te vullen.

Beboter de vorm en strooi er  goed wat paneermeel in.

Begin met een laag rijst, creëer een holte voor de vulling. Voeg een eerste laag gehaktballetjes toe, erwten, uitgelekte mozzarella in kleine stukjes, en verkruimelde stukjes gehakt (dat van de ragù), de hardgekookte eieren.

Hierboven op weer een laag rijst, nog een laag vulling en tot slot de laatste laag rijst.

Werk af met paneermeel.

Bak in de oven op 180° gedurende ongeveer 1u.

Haal het uit de oven en laat afkoelen in de vorm.

Haal de sartù niet uit de vorm haalt als hij heet is.

Hij moet mooi en stevig zijn als je het uit de vorm wil halen.

Haal de sartù uit de vorm, vet een bakplaat in met een scheutje olie,

en verwarm op 180°C ongeveer 20 minuten.

Buon Apetito.

Reactie plaatsen

Reacties

Cristina e Pasqy
een jaar geleden

Bravissimo 👏 👏👏👏👏👏