Napels, Wat? Hoe?

Bella Napoli

 

De Vesuvius

Er zijn verschillende soorten vulkanen. De Vesuvius is een stratovulkaan, dit betekent dat het een hoge kegelvormige vulkaan is. De hellingen van stratovulkanen hebben vaak steile hellingen en explosieve uitbarstingen. Een stratovulkaan is uit verschillende lagen opgebouwd, van onder andere oud gestold lava, as en tefra.

Je vindt de vulkaan ten zuid-oosten van de stad Napels, in Zuid-Italie. De vulkaan heeft een hoogte van 2181 meter (het is de op een na grootste vulkaan van Italië) en een doorsnede van ongeveer 8 kilometer. Verder heeft de krater van de vulkaan een diameter van 450 meter en is 300 meter diep.

De entree voor de Vesuvius is €10 per persoon als je ouder bent dan 25 jaar, ben je jonger dan betaal je €8,00 per persoon. Alleen schoolgroepen en bewoners krijgen korting. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.


De baai van Napels

Napoli 

Napoli heeft zoveel meer dan je denkt. Je zal er een bonte mix van cultuur- en natuurschoonheid en vele bezienswaardigheden vinden. In de stad nodigen heel wat historische gebouwen, kerken en musea je uit voor een bezoek.

Het Nationaal Archeologisch Museum in Napels is bijvoorbeeld wereldberoemd. Het heeft een grote verzameling objecten uit de Oudheid. De Farnese-collectie bestaat uit sculpturen die in de 16e eeuw werden gevonden bij opgravingen in de Thermen van Caracalla. Het beroemdst is de Farnese-stier, de grootste bewaarde beeldengroep uit de Romeinse tijd. Verder is er een grote verzameling juwelen te zien, waaronder de grootste camee (gem bestaande uit verschillende kleuren) ter wereld.

In de Baai van Napels liggen er mooie stranden op je te wachten. Iets wat vele zonnekloppers die er voor jou al waren, beslist zullen beamen.

Sorrento

Ten zuiden van Napels ligt het schiereiland Sorrento met aan de noordzijde de gelijknamige stad Sorrento als meest gekende badplaats. Sorrento is de afvaarthaven voor Capri. Dit brengt natuurlijk nogal wat verkeer en dus lawaai met zich mee. Het stadje is zelf heel aardig en voor velen de uitvalsbasis om de Costiera Amalfitana te bezoeken, die 'om de hoek' begint. Die 'hoek' is de Penisola di Sorrentino met de mooie Punta di Sorrento, ongeveer 3 km ten westen van de stad. 

Amalfi

Aan de andere kant langs de Amalfitaanse kust ligt Amalfi te schitteren. Ver voor Venezia, van de 9e tot de 11e eeuw, was de Amalfitaanse Republiek de eerste maritieme mogendheid en belangrijkste stadstaat. De nauwe betrekkingen met het Oosten zorgden voor een Moorse invloed op de bouwstijl aan de gehele kust.

Ook in de Duomo, hoog gelegen aan het eind van de bekende lange trap, is deze invloed onmiskenbaar terug te zien. Naast de Piazza del Duomo ligt een doolhof van steegjes en trappen, overwelfde passages en pleintjes met verkoelende fonteinen. Naast de Duomo ligt de Chiostro del Paradiso uit de 12e eeuw v.Chr. De kloosterhof van het paradijs, doet haar naam eer aan met de door Arabische arcaden omringde tuin. 

De Vesuvius 

De vulkaan Vesuvius is nog de enige actieve vulkaan op het Europese vasteland. Hoewel de laatste uitbarsting al dateert van 1944. Maar wat Vesuvius aanrichtte met de steden Pompeïï en Herculaneum is alom bekend.

Capri 

Heel aanlokkelijk in de Baai van Napels is een bezoek aan het eiland Capri. Zijn aantrekkingskracht is de enig mooie natuur. Een wandeling op Capri zal je dus zeker weten te smaken. Alternatieve eilandjes zijn Ischia en Procida, minder bekend bij de meeste toeristen in de Baai van Napels maar daarom zeker niet minder mooi.

Pompeii

Bij iedere bezoeker op het lijstje van niet te missen bezienswaardigheden in de Baai van Napels: de ruïnes van Pompeii. Deze stad werd in 79 na Chr. bij een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius bedolven door lava. Pas in 1748 werden de eerste opgravingen gedaan, waardoor het een van de best bewaarde Romeinse steden is.

 


 

Karakteristieke Napoletaanse wijken

In de oude wijken van de stad kun je nog iets proeven van de zeer eigen, unieke sfeer van Napoli . Met name in het 'gespleten' hart van de stad, de Spaccanapoli, het Quartieri Spagnoli, de Spaanse wijk, het hoger gelegen en 'nieuwere' Vomero en de havenwijk Santa Lucia ademen een sfeer zoals die alleen in Napoli  bestaat.

In de Spaccanapoli buurt zie je het overbekende beeld van steegjes met wasgoed tussen de huizen. Hier eet je de enige echte pizza Margherita, en kun je het echte verhaal horen achter de wereldberoemde naam. Je drinkt een echte espresso in piepkleine barretjes en met en beetje geluk hoor je nog een amateur tenor zingen. Het klassieke romantische beeld van Napoli dus.


De citroenen uit Sorrento, basis voor de enige echte limoncello.

 

Wie in de omgeving van Sorrento rondloopt ontkomt niet aan de citroen. Tussen de dorpjes die zijn gebouwd tegen de steile, ruige rotswanden, zie je overal de kenmerkende terrasvormige citroenboomgaarden opduiken. De citroenen uit deze regio zijn de basis voor de limoncello die hier vandaan komt. Het basisrecept van limocello is eenvoudig. Er zijn slechts vier ingrediënten nodig: alcohol, citroen, water en suiker. Goede limoncello heeft geen geur-, kleur- of smaakstoffen nodig. De gebruikte citroenen moet dan dus wel van topkwaliteit zijn.

Sinds 1890

Vroeger maakte iedereen in de regio zijn eigen limoncello volgens eigen recept, net als bijvoorbeeld grappa. De familie achter Villa Massa was de eerste Italiaanse producent die de citroenlikeur ook voor het buitenland ging maken. In de ontvangstruimte van de kleine fabriek in Sorrento herinneren zwart-wit familiefoto’s aan de ruim honderd jaar oude geschiedenis. “Onze limoncello wordt al sinds 1890 volgens familierecept gemaakt,” aldus Grazia, verantwoordelijk voor de citroenboomgaard Le Grottelle in Sorrento waar citroenen voor Villa Massa-limoncello worden geoogst. “Ons geheim? Wij maken onze limocello al die tijd zoals onze voorouders hem maakten.”

Waarom juist hier de beste citroenen van Italië groeien heeft te maken met de vulkanische grond (de nog altijd actieve Vesuvius ligt twintig kilometer verderop) en het ideale microklimaat vlak bij de zee. Daarnaast wordt gebruikt gemaakt van een ingenieuze landbouwtechniek gebaseerd op pergola’s. In de winter wordt de citroenboomgaard bedekt door pagliarella, karakteristieke stromatten die fungeren als een soort dak om de bomen te beschermen tegen de kou en regen.

In de zomer is er in de citroenplantage genoeg beschutting tegen wind en felle zon. “De beschutting vertraagt het rijpingsproces en dat komt de kwaliteit van de citroen ten goede,” verklaart Grazia. Aan de bomen hangen overal gele en groene citroenen. Bloesem, rijp en onrijp fruit hangen tegelijkertijd aan dezelfde boom. Gedurende het hele jaar kan er maar liefst vier keer worden geoogst. Nog altijd worden de Sorrento-citroenen met de hand geplukt.

Het recept van onze huisgemaakte limoncello kan je vinden in de rubriek andere recepten