Geheimen van de Italiaanse keuken

 

wat betekent  DOP & IGP  (kwaliteitslabels)

Wilt u overal kunnen genieten van het beste kwaliteit Italiaans eten? Wees dan alert op de speciale labels voor het beste van Italiaanse bodem!
In Italië worden enkele voedselproducten op dezelfde manier beoordeeld zoals dat ook met wijn gebeurd. De producten krijgen een label gebaseerd op de hoge kwaliteit van het product en het productieproces.
Door meer te weten te komen over de DOP en IGP labels kunt u een betere keuze maken bij de aankoop van authentiek Italiaans voedsel. 

Dop

DOP is een elite voedsellabel. De afkorting staat voor ‘Denominazione di Origine Protetta’, wat 'Beschermde Benaming van Herkomst' betekent. Dit label staat voor de garantie dat dit product is gemaakt in een bepaald deel van het land dat bekend staat om de productie van dit product. Bijvoorbeeld, een verrukkelijk DOP product uit Campanië is Buffalo Mozzarella.

igp

Het IGP label staat voor ‘Indicazione Geografica Protetta’, en is iets gemakkelijker te verkrijgen voor de hardwerkende Italiaanse voedselproducenten. Dit label garandeert dat het product is gekweekt in de Italiaanse plaats van herkomst, en dat stappen in het proces als schoonmaak en persing hier ook zijn volbracht.

 Foute uitspraken : 

1. Tagliatelle

Ik hoor vaak mensen ‘taglieatel’ zeggen. Met een hollandse ‘g’. En die ‘e’ op het einde wordt dan niet uitgesproken. Maar het is eigenlijk ‘taljatelle’.

2. Bruschetta

Je spreekt de ‘sch’ niet uit zoals in het Nederlandse woord ‘school’. Maar je zegt: ‘broesketta’. Als je zegt ‘bruchetto’ met de ch zoals in ‘kachel’ dan bestel je een rups.  je wilt toch wel lekker eten?

3. Gnocchi

Niet ‘knokki’. Dan weet je dat het iets geks is, maar je weet niet meer precies wat of hoe. Het is ‘njokki’.

4. Espresso

Niet ‘expresso’. Het is geen postpakketje. Er staat een ‘s’. Die mag je gewoon uitspreken.

5. Pesce

Let op, het Italiaanse woord voor vis spreek je uit als pèsje. Het lijkt op het woord voor perzik. ‘Pesca’ is ’n perzik (spreek uit als peska). Pesche is meervoud. Die laatste spreek je uit als pèske. Het maakt nogal uit of je vis of perziken bestelt.

6. Latte macchiato

Hier spreken mensen die ‘cch’ vaak als een een ‘ch’ uit, zoals in het Nederlandse woord ‘kachel’. Maar ‘cch’ spreek je in het Italiaans uit als ‘k’. Dus ‘makjaato’, eigenlijk.

7. Lasagne

Dus niet ‘lasagna’. Dat is één velletje. Je wilt het gerecht, neem ik aan.

8. Panino

Hier zie je in alle cafeetjes staan: broodje panini. Dat is – in het Italiaans – fout. Een panino is een broodje. Als je er één wilt zet je een ‘o’ op het einde van het woord. Wil je er meerdere, zeg dan het getal en een ‘i’ op het einde. Bijvoorbeeld cinque panini. Vijf broodjes.

9. Formaggio

De dubbele ‘g’ wordt niet uitgesproken zoals hier. Dus niet zoals in ‘geven’. Door de ‘i’ en de ‘o’ die achter de ‘g’ staan wordt het ‘dzjo’. ‘Formadzjo’.

10. Limoncello

De letter ‘c’ spreek je uit als ‘tsj’. Voor de rest is het woord limoncello niet zo lastig. Het is dus: ‘limontsjello’. Niet: ‘limonsjello’ en ook niet: ‘limontjello’. Je hoort echt de ‘t’, de ‘s’ én de ‘j’.

 


 Er is maar één olie : en dat is olijfolie

Niet voor niets wordt olijfolie al eeuwen vloeibaar goud genoemd. Olijfolie is de basis van de Italiaanse keuken. Olie gemaakt van olijven vormt een veel gezonder vet, zeker vergeleken met verzadigde vetten en transvetten. Niettemin moet ook olijfolie in beperkte hoeveelheden worden gebruikt. Gooi die boter en dat braadvet dus gerust in de afvalbak: alles kun je ook in olijfolie doen.

Hoeveelheid  pasta?

Een heikele kwestie bij de pastaliefhebber is de hoeveelheid pasta per persoon.

Onze richtlijn is 70 gr. VERSE PASTA  per persoon voor een voorgerecht en 100 gr. voor een hoofdgerecht.

Van GEDROOGDE PASTA  hebt U iets meer nodig ongeveer 100gr. voor een voorgerecht en 150 gr. voor een hoofdgerecht.

Hoeveelheid saus?

De hoeveelheid saus is uiteraard een kwestie van persoonlijke smaak, De niet-Italiaanse koks maken vaak de fout om de pasta te serveren en nadien de saus erover te doen.

De juiste wijze is echter ervoor te zorgen dat alle pasta goed gemengd is met de saus voor het serveren.

Als U de pasta door elkaar roert, moet alle pasta mooi bedekt zijn met een laagje saus.

Pasta koken?

Ongezouten water is uit den boze, voeg daarom rijkelijk zout toe aan je water en gebruik een grote kookpot, zodat de pasta genoeg ruimte heeft en voeg de pasta pas toe als het water goed kookt. Voeg zeker NOOIT olie toe aan je water.(Olie voorkomt dat je saus mooi aan je pasta kleeft.). Doe nadat U de pasta in het water hebt gedaan direct het deksel op de kookpot om het water zo snel mogelijk weer aan de kook te brengen. Haal het deksel eraf zodra het water weer kookt.

Pasta hoort "al dente" te zijn, oftewel beetgaar : zacht van buiten en stevig van binnen.

Laat de pasta nooit te lang in het vergiet zitten, want anders wordt he een plakkerige massa.

Welke vorm?

Er zijn goede redenen om een bepaalde pastavorm te combineren met een bepaalde saus.

Afgezien van regionale voorkeuren voor een vorm, is de manier waarop de saus zich met de pasta vermengt van groot belang.

Holle vormen zoals penne zijn geschikt voor iets dikkere sauzen, terwijl platte of dunne pasta meestal met dunne, gladde sauzen geserveerd wordt.

Populariteit?

Pasta is goedkoop, snel en makkelijk klaar te maken (alle recepten op onze blog krijgen het predikaat "eenvoudig en snel".

Pasta is dan ook lekker, veelzijdig en voedzaam.

Nooit doen!

Strooi nooit Parmezaanse  kaas over pastagerechten met vis dit gaat niet samen en is een vloek, als alternatief kan je gremolata strooien over je visgerechtjes.

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese is een beroemd Italiaans gerecht, maar wordt echt nergens in Bologna geserveerd. De reden is omdat de Italianen traditioneel gezien alleen tagliatelle koken bij de Bolognese-saus, en geen spaghetti.  

Enkele weetjes over pasta.

Wist je dat Ikzelf iedere dag pasta eet?
In Japan de langste pasta sliert ooit gemaakt is. Deze sliert was maar liefst 3776 meter lang!
Een Italiaan gemiddeld 26 kilo pasta per jaar eet!
Er meer dan 600 soorten pasta over de hele wereld bestaan.
Elke pastasoort zijn specifieke saus heeft.

Pasta als middel tegen katers: volgens Italianen voorkomt een bord spaghetti met knoflook, olie en chilipeper voor het slapen gaan dat U zich de volgende dag beroerd voelt van het drinken van teveel vino.


Naast het feit dat Italiaanse recepten per regio en zelfs per familie sterk van elkaar kunnen verschillen, hebben de Italianen daarnaast ook nog bepaalde eetgewoonten waar niet van mag worden afgeweken. Het bereiden van traditionele Italiaanse recepten en gerechten komt dus niet alleen heel specifiek, maar de wijze waarop en wanneer dit wordt gegeten komt ook nog eens heel nauwkeurig. Om maar een heel klein voorbeeld te schetsen… In Italië is het uit den boze om na 11.00 ‘s ochtends nog cappuccino te bestellen. Cappuccino wordt beschouwd als een zogenaamde ontbijtkoffie en wordt dus logischerwijs alleen geserveerd bij ‘la prima colazione’, het ontbijt. Bestel je later op de dag toch een cappuccino dan word je waarschijnlijk heel gek aangekeken. Na 11.00 ‘s ochtends wordt er in Italië eigenlijk alleen nog maar espresso gedronken. Soms met een klein drupje likeur er in, dit heet een ‘caffe corretto’. En er gaat zelfs een gerucht van de Carabinieri in Napoli hier de dag zelfs mee begint…

Pastagerechten zijn razend populair:

Pasta is verkrijgbaar in vele vormen en smaken, is ongelooflijk veelzijdig en kan op tientallen verschillende manieren worden opgediend. Studenten zijn er dol op, omdat het niet duur is, keukenchefs bedenken tongstrelende sauzen, en in gezinnen worden veel ovenschotels met pasta gemaakt, omdat ze vooraf kunnen gemaakt worden en de mogelijkheid bieden onverwachte gasten te laten aanschuiven. Zowel eenvoudige als bijzondere pastagerechten zijn snel en makkelijk klaar te maken, waardoor ze de perfecte keuze zijn voor de dagelijkse maaltijd.