Zi'Anna's huisgemaakte passata

AUGUSTUS  & SEPTEMBER!!!!!!!!!

Ideaal moment, wanneer de tomaten goedkoop zijn, een voorraadje te maken

passata, favoriet onder de Italianen. Deze sausachtige substantie is gemaakt van gepureerde tomaten en ontdaan van de zaadjes en het vel. Je kunt het gebruiken als basis voor soepen en sauzen.

Zelf passata maken. ‘Ik zie jullie al denken. Het zal wel maar ik geloof er niets van’. Ik ben het met jullie eens dat ik misschien dingen makkelijker vind, maar passata zelf maken is echt eenvoudig. Passata is een saus van alleen maar tomaten. Wat je nodig hebt is een grote ketel, enkele kilo 's "San marzano "tomaten en een centrifuge of passe vite en enkele lege bokalen of flessen. Met de blender of de staafmixer kan het ook maar dan krijg je de passata niet altijd helemaal mooi glad omdat je altijd nog stukjes terugvindt. 

aan de slag:

ingrediënten: 

50 kg. San Marzano tomaten

zout.

Bereiding:

Koop echte rijpe San Marzano tomaten, er zijn geen betere tomaten dan deze! Ze bevatten niet alleen minder vocht, maar ook minder zaadjes. Daarnaast hebben ze stevig vruchtvlees en is hun smaak iets zoeter dan de gewone tomaten.

Was ze grondig 1 voor 1 en zorg ervoor dat er geen plekken of barsten inzitten, dit zorgt anders voor een bittere smaak op het einde, droog ze goed af, snijd ze in vier en haal het kroontje en de pitjes eruit met een klein mesje, gooi de pitjes niet onmiddelijk weg maar leg ze in een zeef en vang het vocht hiervan op .

Doe de tomaten in een grote kookpot en doe de pitjes in de centrifuge, vang het sap op en doe dit bij de tomaten, kook de tomaten nu gedurende 30 minuten tot ze helemaal plat zijn.

Duw nu de hele massa door de centrifuge en vang het sap op in een grote ketel.

Zet terug op het vuur en laat inkoken tot de gewenste dikte, de tijd hangt natuurlijk af van de hoeveelheid tomaten je gebruikt bij mij duurde dit ongeveer een klein uurtje.

Doe de hete passata in flessen of bokalen die vooraf gesteriliseerd werden in kokend water, voeg bovenaan elk flesje een halve koffielepel zout toe.

Sluit de flessen of bokalen terwijl de passata nog heet is.

Zet een grote ketel water op en leg hierin enkel oude handdoeken, leg de flessen passata in het kokend water en laat dit 1,5 uur doorkoken.

Draai het vuur uit en laat de flessen afkoelen in het water tot de volgende ochtend.

Droog de flessen mooi af voorzie ze van een etiket.

Bewaardata passata ongeveer 1 jaar te bewaren kamertemperatuur op  een droge en donkere plaats.

Geniet het hele jaar van je zelf gemaakte passata.

 

TIP: 

Eventueel kun je ook kruiden zoals basilicum of oregano aan je passata toevoegen.

Passata gebruik je zo

Passata gebruiken is niet zo ingewikkeld. Zodra je een goede fles passata hebt aangeschaft ( liefst 1 van Zi'Anna) kun je er eigenlijk van alles mee doen. Passata gebruik je bijvoorbeeld als basis voor je tomatensaus. In plaats van rijpe tomaten, gebruik je passata. Dit heeft voordelen: het is sneller want je hoeft de tomaten niet te wassen, te snijden en gaar te koken en de smaak is beter.  gebruik onze passata in plaats van verse tomaten. Zo wordt je favoriete pastasaus  zoooo  lekker!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.