Sua Maestà Pastiera Napoletana

Sua Maestà Pastiera Napoletana

7/04/2022

Ingrediënten :

Voor het deeg :

300 gr. Bloem OO

130 gr. suiker

150 gr. Koude boter

2 Eieren

1 Schil van citroen

Voor de vulling :

500 gr. Grano cotto (voorgekookte tarwe)

200 ml. Melk

1 Schil van citroen

1 Schil van sinaasappel

40 gr. Boter

500 gr. Ricotta

400 gr. Suiker

5 Eieren

2 Kl. Kaneel

2 El. Oranjebloesemwater

1,5 El. gekonfijte sinaasappel (blokjes)

Bereiding :

Maak eerst het deeg door de bloem te zeven samen met het zout en doe in de keukenrobot.

Snijd de boter in stukjes en voeg toe, laat ongeveer 1 min. draaien tot je een korrelig deeg bekomt.

Voeg nu de suiker, de eieren en het citroenschil toe, laat draaien tot je een mooi deeg ontstaat.

Haal het deeg uit de machine en kneed het met je handen tot een bal.

Kneed niet te lang zodat de warmte van je handen niet kan zorgen voor het smelten van de boter.

Wikkel het deeg in plastiekfolie en laat een half uurtje rusten in de frigo.

Doe nu het graan samen met de melk en de schil van citroen en sinaasappel in een pot en laat al roerend op een laag vuur gedurende een 15-tal minuten koken tot de melk opgenomen is door het graan.

Neem van het vuur en meng de boter onder het mengsel en laat afkoelen.

De helft van dit mengsel kan je mixen en toevoegen aan andere helft van het graan.( hoeft niet maar mag om de structuur iets zachter te maken van de taart)

Laat de ricotta uitlekken en wrijf het door een fijne zeef zodat je een gladde massa hebt, voeg hieraan de suiker toe en meng het met het graanmengsel.

Klop de eieren los en voeg  toe aan dit mengsel alsook de kaneel, oranjebloesem en gekonfijte sinaasappelstukjes.

Rol het deeg uit met een deegrol op een bestoven werkvlak.

Bekleed de taartvorm met een boterpapier en leg het uitgerold deeg hierop.

Giet de vulling in de taartvorm.

Snijd de overgebleven deeg in reepjes en leg deze kruislings over het gebak.

Bak af in oven op 170°C gedurende 1 uur.

Doe de oven uit en laat de taart nog 20 min in de gesloten oven rusten.

Laat verder afkoelen op een rooster.

De taart is op zijn best daags nadien omdat alle smaken er beter ingetrokken zijn.

De taart is een week op kamertemperatuur houdbaar.

(Bewaar niet in de frigo)

Buon Apetito.

Weetje : De pastiera is een taart die vooral ronde de paasperiode verkrijgbaar is in bijna alle Napolitaanse bars en trattoria.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.